Mariusz Szyszko - fot. Arkadiusz Modliński, 6 lipca 2019

Dzień medialny w Zakopanem

Dziennikarze, którzy zdecydowali się przyjechać do zimowej stolicy Polski nie powinni żałować. W Zakopanem oprócz tradycyjnego otwartego treningu i dwóch godzin spędzonych na rozmowach z trenerami i siatkarzami mieli okazję ocenić umiejętności kucharza reprezentacji. 

Dawid Grucel jest szefem kuchni restauracjii Hilton Garden Inn Kraków Airport i jednocześnie członkiem National Polish Culinary Team 2018. Jako reprezentant kraju w siatkarskiej kadrze czuje się jak ryba w wodzie. - Od początku bardzo dobrze poczułem się w tej grupie, staram się wykorzystać swoje doświadczenie w przygotowaniu jak najbardziej korzystnych dla zdrowia i sportowej formy posiłków. Po przeprowadzeniu wywiadu wiem co siatkarze lubią, a czego mam w kuchni unikać – powiedział Dawid Grucel.

Zdrowe jedzenie chyba służy naszym reprezentantom, bo mimo ciężkich treningów nie opuszcza ich dobry nastrój. – Świetnie się tutaj czuję. Zostałem bardzo dobrze przyjęty przez chłopaków. Pracujemy bardzo ciężko, ale mamy czas na żarty i jestem z siebie zadowolony, bo mogę już po polsku odgryźć się kolegom – mówił dziennikarzom Wilfredo Leon.

Dużo poważniej wypowiadał się trener reprezentacji. - Mamy nad czym pracować. W Lidze Narodów nasza dyspozycja była bardzo odległa od tej, którą prezentowaliśmy podczas mistrzostw świata. Musimy szybko wrócić do formy sprzed roku. Już za miesiąc czekają nas eliminacje do Igrzysk Olimpijskich. To dla nas najważniejsza impreza w tym roku i musimy być w 100% gotowi – powiedział Vital Heynen.

Zgrupowanie w Zakopanem potrwa do 19 lipca.

www.pzps.pl to oficjalny serwis Polskiego Związku Piłki Siatkowej